Сирия е държава от, раздирана от военни конфлитки и все пак

...
Сирия е държава от, раздирана от военни конфлитки и все пак
Коментари Харесай

Интересни факти за Сирия, които може би не знаете

Сирия е страна от, раздирана от военни конфлитки и въпреки всичко има много забавни неща за нея, които може би сте чували, а може би не. Страната граничи с Ливан, Ирак, Турция, Израел и Йордания. Нейната столица, град Дамаск, е била седалището на Умаядската империя и провинциалната столица на Мамелюкската империя. Исторически, Сирия постоянно е включвала земите на Ливан, историческа Палестина и някои елементи от Йордания. Този район се е наричал с името Велика Сирия или с арабското название – „ Билад ал-Шам “.

Страната въпреки и рискова е много забавна, само че и безпределно друга от това, на което сме свиканли у нас и в Европа. За това, в случай че решите да я посетите, бъдете доста внимателни и се пригответе да получите един огромен културен потрес.

Ето някои обстоятелства за Сирия, които може да научите преди визитата си, а и сами да потърсите още информация за тази далечна страна, която остава някак зад булото на войни и раздори и хората като, че ли са не запомнили, че и там има почтени хора, забележителности, природа и други неща, на които може да се насладите.

1. Сирия  получава своята самостоятелност едвам през 1946 година

2.Столицата на Сирия е град  Дамаск .

3.Интересен факт, е че исторически видяно Сирия е включвала земите на Ливан, историческа Палестина и елементи от Йордания.

4.Името „ Сирия “ произлиза от старогръцкото название на сирийците.

5. През 333 година прочие Хр., самият Александър Македонски покорява Сирия.

6. Границите на днешна Сирия се обрисуват в края на Първата международна война, когато се разпада Османската империя.

7. Географията на страната е много разнообразна и на територията на Сирия се открояват 3 природо-географски области: крайбрежна равнина, вътрешни планински вериги и пустинно плато.

8.Най – високият планински масив в Сирия е Антиливан, чиито най – висок връх е Хермон – 2814 метра надморска височина.

9. Преобладаващото население в Сирия са сунити.

10.Първите данни за региона на Сирия се съдържат в египетски документи още от 4 хилядолетие пр.н.е., които разказват експедиции до Аманските и Ливанските планини за рандеман на кедър, бор и кипарис, които тогава са били много скъпи първични материали.

11.Сирия е била част от Османската империя в продължение на 400 години.

12.Страната е най – гъсто обитаемата от всички други страни в Близкия изток.

13.Основните селскостопански артикули в Сирия са: пшеница, ечемик, памук, бобови култури, грах, маслини, захарна тръстика, а сновните промишлени артикули са: фосфати, петрол, текстил, храни и други.

14.Икономиката на Сирия е доста мощно подвластна от изнасянето на петрол, фосфати и нефтопродукти.

15.Сирийската кухня е мощно повлиявана от разнообразни култури, като гръцката, средиземноморската и югозападна азиатска кухни. Някои от най-често срещаните ястия от кухнята са кибе (изработени от булгур, тънко смляно месо, надробен лук и подправки), хумус, табуле (левантска вегетарианска салата). Традиционния ястия за сирийците са също и шиш парак, което съставлява паста в млечен сос. Те са много разнообразни от нашите ястия и усети, само че въпреки всичко, когато човек е в друга страна постоянно е добре да опита от локалната кухня.

16.Още от кухнята на Сирия – страната е добре известна и със своето сирене.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР